• De maand augustus toont een opvallende beweeglijkheid op de beurs, zowel neerwaarts als opwaarts.
  • In een dergelijk klimaat is het soms lastig voor beleggers om te bepalen hoe ze zich moeten positioneren.
  • Beursstrategen vertellen aan Business Insider wat het voordeel kan zijn van een strategie die aandelen met een hoger en lager risico combineert.
  • Lees ook: Is de beurs nu eigenlijk duur of goedkoop?

Balansoefeningen met gewichten zijn niet alleen handig voor de sportschool. Ook voor je beleggingsstrategie kan het nuttig zijn om je inzet te verdelen, zeker nu de beurs weer grotere beweeglijkheid vertoont.

Zo kun je een beleggingsportefeuille met aandelen invullen door middel van een combinatie van risicovollere aandelen en aandelen die minder beweeglijk zijn.

Het idee van zo’n tweezijdige benadering is dat dit neerwaartse bescherming biedt als één van beide soorten beleggingen ondermaats presteert. Beleggers kunnen bijvoorbeeld blijven beleggen in risicovollere, meer speculatieve aandelen en toch het portefeuillerisico beperken.

In de VS steeg de CBOE Volatility Index, een graadmeter voor de beweeglijkheid van de beurs, begin deze maand naar het hoogste niveau sinds maart 2020. Inmiddels is deze index weer iets gedaald, maar een nieuwe opleving is niet uitgesloten.

Voor de rest van deze beursmaand blijft de beweeglijkheid van de beurs naar verwachting hoog, volgens chief investment officer Keith Lerner van de Amerikaanse bank Truist. "Er kan heel goed nog een nieuwe piek optreden bij de volatiliteitsindex”, zegt hij tegen Business Insider.

We vroegen drie beursexperts hoe beleggers momenteel het beste de afweging kunnen maken tussen risico en rendement.

Beleggingsstrateeg Chad Oviatt van Huntington Private Bank

Beleggingsstrateeg Chad Oviatt van Huntington Private Bank zegt tegen Business Insider dat hij vasthoudt aan beleggingen in big tech, maar de recente daling op de beurs gebruikt om zijn blootstelling aan de techsector te verminderen.

“We waren altijd al onderwogen in de Magnificent Seven”, geeft Oviatt aan. Zijn beleggingsfilosofie is om nooit meer dan 10 procent van een portefeuille in één aandeel te stoppen.

Oviatt erkent echter het voordeel van het aanhouden van grote techaandelen. “Je wilt de technologienamen niet in de steek laten. Er zijn daar veel kansen en we denken niet dat technologie achteruit zal gaan. Het is gewoon zo dat ze investeringen hebben gedaan met het oog op toekomstige inkomsten. En als je een langetermijnbelegger bent, is dat prima", aldus Oviatt.

Specifiek bij grote beursgenoteerde bedrijven gebruikt Oviatt de balanceringsstrategie om risicoprofielen in evenwicht te brengen. Hij combineert de Magnificent Seven aan de meer risicovolle zijde van het spectrum met grote beursgenoteerde bedrijven met een lager risicoprofiel. Bij dat laatste moet je denken aan aandelen met een sterk dividendrendement, zoals de gezondheidszorg en financiële instellingen.

De blootstelling aan big tech biedt beleggers kansen op vermogensgroei. Tegelijkertijd zullen aandelen met een lager risicoprofiel volgens Oviatt bijzonder goed presteren, nu de rente naar verwachting gaat dalen. Met name financiële waarden kunnen beleggers een stabiel inkomen bieden via dividenden.

Hoofdstrateeg Keith Lerner van Truist Wealth

Lerner is 'bullish' over de technologiesector en ziet een koopkans, nadat aandelen eerder vorige week kelderden. Om aanhoudende marktschommelingen op te vangen, raadt hij aan om aandelen in technologie hardware en communicatiediensten (techplatforms) te combineren met defensievere keuzes zoals nutsbedrijven.

Zowel technologie als communicatiediensten zijn meer op groei gericht. Deze sectoren hebben sterke prestaties laten zien op de beurs en zullen volgens Lerner allebei profiteren van de langetermijnontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI).

Lerner gelooft dat de sector communicatiediensten bijzonder aantrekkelijk is. Hoewel hij geen specifieke aandelen noemt, omvat deze sector in de VS aandelen zoals Meta Platforms en Alphabet.

Aan de andere kant houdt Lerner van nutsbedrijven vanwege hun aantrekkelijke waardering en defensieve aard, waardoor ze doorgaans goed presteren in tijden van economische onzekerheid. Nutsbedrijven bieden ook consistente dividenden.

Portfoliomanager Greg Tuorto van Goldman Sachs Asset Management

Portfoliomanager Greg Tuorto denkt dat in de VS smallcapaandelen een boost zullen krijgen, nu de extreme focus op technologie-aandelen begint af te nemen en de kans op een renteverlaging in september is toegenomen. Smallcaps zijn echter gevoelig voor marktvolatiliteit.

Binnen het spectrum van smallcapaandelen kunnen beleggers nog een balans zoeken tussen groei- en waardeaandelen.

Voorbeelden van snelle groeiers bij smallcaps zijn halfgeleiderproducenten en medische technologie, aldus Tuorto. Dit type bedrijven kent wel een hoger risico.

Aan de waardekant wijst Tuorto op industriële bedrijven als een sector met een stabiele vraag. De combinatie van groei- en waardeaandelen kan beleggers helpen het risicoprofiel van hun smallcapbeleggingen in evenwicht brengen. “Dat stelt je in staat om te profiteren van zowel wat er vandaag gebeurt, als ervoor te zorgen dat je ook een teen in het water hebt voor de toekomst”, zei Tuorto.

LEES OOK: Terugkeer rust op de beurs kan bedrieglijk zijn: er komt nog meer tegenwind, nu Amerikaanse economie afkoelt, volgens beleggingsstrateeg